Veel gestelde vragen
Ja, dat kan. Het noten lezen leer je aan de hand van de stukken die je speelt. Je begint met een paar noten en dat breidt zich geleidelijk uit. Als je al wel noten kan lezen, dan scheelt dat natuurlijk wel. Je kunt dan op een hoger niveau instappen. De techniek van het pianospel moet je altijd stap voor stap opbouwen.
Ja zeker. Dit is nodig omdat je elke les huiswerk mee krijgt om te oefenen. Je leert jezelf thuis pianospelen en in de les laat je horen wat je geoefend hebt.
In het begin moet je rekenen op dagelijks een kwartier tot een half uur oefenen. Als je meer gevorderd bent kan dit oplopen tot anderhalf uur per dag. Dat geeft het beste resultaat. Hoe meer je oefent, hoe sneller je vooruit gaat.
Nee, niet goed genoeg. Het keyboard heeft een heel andere aanslag, en bovendien minder toetsen en geen pedaal. Voor de eerste paar lessen, als je nog op zoek bent naar een instrument, kan het wel. Maar je zult merken dat je erg moet omschakelen naar de aanslaggevoelige piano of vleugel.
Dat kan wel. Al zul je altijd verschil merken met een akoestische piano. Een elektrische piano heeft als voordeel dat je met koptelefoon op kunt spelen, zodat buren of huisgenoten er geen “last” van hebben. En je kunt hem makkelijk verplaatsen of meenemen. En er zitten allerlei elektronische snufjes op zoals opnamemogelijkheid, een ritmebox en orgel- of clavecimbelgeluid. Er bestaan ook akoestische piano’s met de mogelijkheid om over te schakelen op digitaal geluid, de zg. “silent piano”. Het mechaniek wordt halverwege onderbroken en je stapt over op een gesampled geluid. Voordeel hiervan is dat je dezelfde aanslaggevoeligheid behoudt, maar dat je met koptelefoon op kunt spelen.
Dat kan op veel plaatsen. Het beste kun je naar een betrouwbare pianozaak gaan, die al langer bestaat. Daar geven ze goede voorlichting en een goed advies. Vaak hebben ze ook huurkoopregelingen. Dat betekent dat je eerst (meestal voor een jaar) een piano huurt, waarna je besluit of je het instrument wilt kopen. De huurprijs wordt dan in mindering gebracht op de aankoopprijs. Besluit je om het instrument niet te kopen, dan heb je alleen maar de huur betaald. Op internet staat ook veel te koop, maar als leek kun je niet goed beoordelen wat de kwaliteit is van het instrument. Ik geef graag advies aan beginnende leerlingen en ik ben bereid om mee te gaan naar een pianofirma als een leerling een piano op het oog heeft.
Hij moet het allereerst doen. Een piano waarvan toetsen blijven hangen, of helemaal geen geluid geven kun je beter niet kopen. Hoe nieuwer het instrument, hoe beter. Wat voor sommige violen geldt: hoe ouder hoe mooier, geldt voor de meeste piano’s zeker niet. Tenzij ze helemaal gerestaureerd zijn. Maar dan zijn ze vaak net zo duur als een nieuw(er) instrument.
Die mooie piano, met romantische kaarsenhouders, een karakteristieke kast en vergeelde ivoren toetsen, is vaak een oud instrument, van voor de oorlog. De kast is vaak mooier dan het geluid. Het is meer een meubelstuk dan een muziekinstrument.
Kijk ook binnen in het instrument. Zijn de snaren niet verroest? En staan de hamerkoppen een beetje netjes op een rij en hebben ze geen diepe groeven op de plaatsen waar ze de snaren hebben geraakt? Ligt er veel stof? En liggen de toetsen in een vlak, of hangen er een paar wat lager? Of zijn de toetsen deels kapot, of is het ivoor er af? Allemaal indicaties voor de ouderdom van het instrument en de staat van onderhoud.
Dat hangt er van af. Je kunt geluk hebben en voor 1000 euro een redelijk goede gebruikte piano kopen. Een nieuw instrument begint bij 3000 euro. De middenklasse piano kost rond de 6000 euro en de topklasse begint bij 10.000 euro.
Er zijn boeken waarin veel goede tips staan voor de aanschaf van een piano
Tussen de 8 en 10 jaar is de ideale leeftijd om te beginnen. De technische en muzikale mogelijkheden zijn dan in balans. Het speelapparaat ( fijne motoriek van de vingers, de kracht in de handen en armen) is dan voldoende ontwikkeld en de meeste kinderen kunnen dan de discipline opbrengen om elke dag te oefenen. Bovendien kunnen ze lezen en rekenen en een beetje abstract denken. Dat helpt allemaal mee om succesvol te leren piano spelen. Jonger kan ook, maar dan moet dezelfde ouder steeds aanwezig zijn bij elke les, en thuis oefenen met het kind. Zonder deze begeleiding is het vaak moeilijk voor een jong kind om te leren piano spelen.
Maar eigenlijk kun je op elke leeftijd beginnen met pianoles. Als je wat ouder bent is het speelapparaat (vingers, handen, armen) wat minder soepel en het gaat allemaal iets langzamer. Maar dat is geen belemmering om leuk piano te kunnen spelen
Nee, eigenlijk niet. Iedereen kan het leren, leeftijd speelt een kleine rol (zie boven).
Het belangrijkste is dat je veel oefent.
Ja, dat kan. Bij zangles is het noten lezen iets minder belangrijk. Je leert veel dingen op gehoor aan, maar het is wel heel makkelijk als je noten kunt lezen, dus dat is zeker onderdeel van de les.
Wat is mooi? Een stem die niet ontwikkeld is gaat alle kanten uit. Je hebt geen controle over de toonhoogte, over de klankkleur en over het volume. Dit bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de stem. Of je een “mooie “stem hebt kun je pas zeggen als je een tijdje zangles hebt. Goed leren zingen staat los van de klankkleur en het timbre van de individuele zangstem.
Nee, dat hoeft niet. Maar het is wel handig als je de toonhoogte kunt bepalen waarop je gaat zingen. Dit kan ook met een blokfluit, een keyboard of gewoon een stemfluitje.
Zingen kun je al van jongs af aan. Op de peuterspeelzaal en de crèche wordt veel gezongen met kinderen. Sommige kinderen zitten op een kinderkoortje en krijgen daar wat stemoefening.
Ik geef zangles aan kinderen vanaf 12 jaar. De stem is dan wat meer ontwikkeld en de omvang wat groter, zodat je meer kunt doen aan de stemvorming. Mijn methode is meer geschikt voor pubers en volwassenen.
Dat is moeilijk te zeggen. Pavarotti gaf zijn laatste concert toen hij al in de zeventig was. Maar hij heeft zijn hele leven gezongen en al vroeg zijn stem gevormd.
De bloeitijd van een zangstem ligt globaal tussen het 30e en 50e levensjaar. Maar daar zijn ook vele uitzonderingen op.
Zolang je nog jong van geest bent en nieuwe dingen kunt leren, kun je ook zangles nemen.
Muziekboeken kun je kopen bij de muziekhandel of bestellen via internet. Ik heb geen eigen uitleensysteem voor bladmuziek, maar leerlingen mogen gebruik maken van mijn boeken.
Ik geef altijd duidelijk aan welk boek aangeschaft moet worden.
Wat je per jaar kwijt bent aan boeken varieert. Het hangt er van af hoe snel je door de stof heen gaat, maar gemiddeld moet je rekenen op zo’n € 30 tot € 40 per jaar.