Zangles

Zangles is mogelijk voor iedereen vanaf 12 jaar. Wil je gewoon je stem ontwikkelen, zing je in een koor, wil je al die leuke musicalliedjes ook lekker kunnen zingen? Ben je hees na elke koorrepetitie, krijg je keelpijn als je iets te hard hebt meegezongen met je favoriete zanger of zangeres? Dan is het zinvol om zangles te nemen.

Ieder mens heeft een eigen stemgeluid en timbre en dat probeer ik zo goed mogelijk te ontwikkelen. Iemand met een lichte stem moet geen zware operarollen gaan zingen en een echte bas heeft vaak moeite met snelle loopjes. In de praktijk moet blijken waar jouw stem het meest geschikt voor is.

In de les wordt veel aandacht besteed aan een juiste ademtechniek, dat is de basis voor goed en klachtenvrij kunnen zingen. Een groot deel van de tijd besteden we aan techniek. Je moet vloeiend van hoog naar laag en omgekeerd kunnen zingen. Je moet beheersing krijgen over de plaatsing van de stem zodat de klank goed resoneert. Ook de uitspraak van de tekst, de verstaanbaarheid en de klinkerkleuring zijn belangrijke onderdelen van het goed leren zingen.

Het repertoire wordt afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de leerling.

Zangles en pianoles combineren kan ook. Je zelf leren begeleiden op de piano is een groot voordeel. Dit is vooral geschikt voor leerlingen die pop willen zingen, voor klassiek is het minder geëigend. Het accent ligt vooral op het leren spelen van akkoordenschema’s en het bedenken van passende begeleidingen bij het lied. Enige basiskennis van het pianospel is daarbij wel noodzakelijk.